sreda, 06. januar 2010

Likerji 2009 in nagradaPreteklo leto sem se lotila priprave nekaj likerjev. Že iz fotografije lahko razberete za katere gre.

Zeliščni liker (ali ponekod "domači jagermaister") je nastajal celo leto na tak način, da sem zelišča, rožice, trave ... metala v domače žganje, ko je bil pač čas rasti določene zeli. Vsebuje pa (ne garantiram, da bom naštela vse): trobentice (cvet in listje), marjetice, regrat, smrekovi vršički, listje maline, listje robide, orehi, žajbelj, timijan, materina dušica, bezeg, ozkolistni trpotec, rman, poprova meta, melisa, ognjič ... verjetno še kaj, ampak se ne spomnim več.
*
Žajbljev liker je iz žajblja. :) Nič posebnega. Liste žajblja sem namakala v domačem žganju.
*
Orehovec pa sem pripravila iz junijskih plodov oreha, ki sem jih razpolovila in prelila z žganjem.

Vse likerje sem sladkala z gozdnim medom.
Prelila sem jih v lične 2 dl stekleničke in jih podarila za božič.


***


Od Suzi in Nataše pa sem prejela to luštno nagrado. Najlepša hvala! Vama jo z veseljem vračam in podarjam še 10im blogom (saj jih mora biti skupno 12, kajne) ki me navdihujejo, veselijo in bogatijo:

6 komentarjev:

 1. domači likerji mene mučijo že od lani, sploh ko sem videla, kako se na mojem "krtinovcu" razraščajo zelišča...zaenkrat se jih še nisem lotila, mogoče letos.
  Čestitke za nagrado!

  OdgovoriIzbriši
 2. mmmm, zelo okusna darila. :)

  Hvala za nagrado, si mi polepšala dan.

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala za nagrado :)
  Domači likerčki pa so super, samo kaj, ko pri nas nihče ne pije :)) Bi jih sicer z veseljem packala..

  OdgovoriIzbriši
 4. Kakšne mične gospodične ... in vsaka ima svoj faktor ;-)
  Very nice, Marna;-)

  OdgovoriIzbriši
 5. :) hvala za nagradico


  Jaz z likerji nisem ravno na "ti", ker mi alkohol nekje 99% leta ne paše, vendar mi je prav zanimivo gledat mojo sestro, ki dela vse mogoče likerčke in dobro vem, da je v te flaške vloženega veliko truda :) pa še lično so zapakirane :))

  OdgovoriIzbriši
 6. Super so ti likerji. Meni se zdi to prav lušno darilo, poleg tega pa si uporabila tudi nekaj zeliščarskega znanja :-) In seveda najlepša hvala za nagradico in sem zelo vesela, da te lahko navdihujem, razveseljujem in bogatim. Upam, da mi bo uspevalo še naprej :-)

  OdgovoriIzbriši

Najlepša hvala za vaš komentar. Zelo rada jih preberem.